FAQ

Vi bygger nytt og vil gjerne ha tips om lyssetting i kjøkken, på bad, i entré osv. Hvilke armaturer anbefaler dere? Hvordan skal de plasseres, og hva bør man tenke på? Hva bør vi tenke på før vi starter en renovering/nybygging med LED-belysning?

Lyssetting handler for oss om å fremheve rommet og tilpasse lyset til overflater der det er behov for det. Vi har laget en hurtigveiledning for å gjøre det enkelt å finne ut omtrent hvor mange armaturer du trenger for å få et godt allmennlys. Beregningene skal betraktes som veiledende. Ved renovering/nybygging kan det være lurt å tenke gjennom punktene nedenfor, slik at du kan planlegge belysningen på best mulig måte.

Hvilken type hus har du?

Velg en fasadebelysning som passer husets formspråk. Et enetasjes hus og en slett fasade med veggpartier kan benytte en takfotbelysning, mens et hus med utstikkende detaljer som vinduskarmer i tre kan skape problemer for takfotbelysningen, ettersom det ofte oppstår skygger som kan virke harde. Plasseringen er viktig. Belys heller kun veggpartiene og skap en ujevn cc-avstand fremfor en jevn cc-avstand med harde skygger. Tenk på hvordan lyset faller.

Hvordan ser hagen ut?

Er det f.eks. beplantning som kan belyses? Trær, blomsterbed eller kanskje en mur? Utnytt de vertikale overflatene til å «bygge et rom» ved hjelp av lys.

Hvilke innvendige materialvalg er gjort, f.eks. farger, vegger og gulv?
Husk at mørke farger absorberer lys, mens lyse farger reflekterer. Et rom med mørke farger kommer aldri til å oppleves like lyst som et hvitmalt rom. Hvis du har et mørkt gulv, kan det være lurt å lyse opp veggene hvis disse er lyse for at rommet skal oppleves som lyst.

Hvilken type innvendig tak er benyttet (skråtak/plant)?
Husk at man i plane tak lettere kan tilpasse lyset etter vegger eller gangområder, mens det til skråtak passer bedre med en jevnere plassering. I et skråtak må downlightene kunne vippes like mye som takets helning, slik at det er mulig å vende lyset rett ned.

Hvilken takhøyde har rommene?
Med høyere takhøyder kreves det kanskje en sterkere downlight, mens det ved svært lave takhøyder like over 2m kan være fornuftig med en bredere stråle og/eller svakere downlight. Alt dette påvirker valget av belysningsløsninger. I neste trinn er det smart å tenke gjennom følgende:

Hvilken fargetemperatur skal belysningen ha (LED)?
3000K, som gir halogenkarakter, eller en enda varmere tone, 2700K, som gir glødelampekarakter?

Hvilken form vil du ha på armaturene?

Firkantede, runde eller en blanding?

Hvor er det behov for arbeidslys og allmennlys?
Gå gjennom rom for rom og tenk over hvor det er behov for lys.

Er det noen detaljer i huset du ønsker å belyse?
Gå gjennom rom for rom og se om det er noe spesielt du ønsker å fremheve ved hjelp av lys.

Hvilken type styringssystem ønsker du?

Enkelt system med knapper/dimmere eller noe mer avansert? Hvis du velger en form for styringssystem, er det viktig at styringssystemet og belysningen er kompatible.