Vaihe 1 – Projektin ensimmäiset askeleet

Pohjoismaissamme on monta kaunista vuodenaikaa, mutta suurimman osan vuodesta on todella pimeää. Pihan ja puutarhan valaistuksella voidaan luoda ulkotiloihin luoda kiehtovia ja toimivia ympäristöjä, jotka tuovat iloa ympäri vuoden.

Kiinnostus pihan valaistusratkaisuja kohtaan kasvaa, ja ihmiset etsivät aiheesta vinkkejä ja ideoita. Siksi haluammekin jakaa tämän projektin teidän kanssanne. Haluamme tuoda tämän projektin kautta esiin muutamia tärkeitä seikkoja, joita on syytä pohtia jo ennen valaistuksen suunnittelua, sekä kertoa mitkä asiat ovat mielestämme tärkeitä valaistusprojektin aikana.

(Kaikki tällä sivulla esiintyvät kuvat on otettu ennen valaistussuunnittelun aloittamista.)

Huomioitavia asioita:

– Valaistusratkaisuja kannattaa miettiä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämä luo parhaat edellytykset onnistuneelle valaistussuunnittelulle.

– Mikäli puutarhassa on ainavihantaa kasvillisuutta, jonka kasvukausi on ympäri vuoden, voit korostaa saitä valaistuksella.

– Vältä häikäistymistä ja liian voimakkaita kontrasteja suosimalla pienitehoisia valaisimia.

– Mieti mitkä pinnat ja paikat haluat valaista. Suunnittele valaistuksen voimakkuus vasta sen jälkeen.

Pihavalaistuksen suunnittelu

Ulkovalaistus eri vuodenaikoina

Aloitus:
Toisinaan projektin aloittaminen voi tuntua hankalalta. Voi olla vaikeaa miettiä mistä aloittaa ja miten lähteä liikkeelle. Aloita suunnittelu näistä asioista:

1. Kerää ideoita!
Selaile esimerkiksi blogeja ja lehtiä kerätäksesi inspiroivia ideoita. Kävele ulkona ja katsele ympärillesi tarkastellen minkälaisia valaistusratkaisuja muut ovat toteuttaneet omissa pihoissaan. Älä unohda myöskään meidän Instagram- ja Pinterest-tilejä, joilta löydät runsaasti inspiroivia kuvia!

2. Tarkastele omaa pihaasi 
Toiminnallisen ja koristeellisen valaistuksen yhdistelmällä saat luotua monipuolisen ja kiehtovan valaistuksen. Tee kierros pihassa ja puutarhassa ja mieti missä kaikkialla valoa tarvitaan. Mieti myös näkymää sisältä ulos pihalle. Löytyykö pihasta sellaisia kohteita, joiden haluaisit erottuvan katsottaessa ulos keittiön tai olohuoneen ikkunasta?

Toiminnallinen valaistus: Auttaa hahmottamaan tilan sekä tekee liikkumisen turvallisemmaksi myös pimeällä.
Esimerkki: Valaise sisäänkäynnit, ovet, autotallin edusta, julkisivut, suuret puut tai muut viheralueet, joiden valaiseminen lisää pihapiirin turvallisuutta.

Koristeellinen valaistus: Luo tunnelmaa, kaunistaa pihaasi ja korostaa sen ainutlaatuisia piirteitä.
Esimerkki: Muurien, pensasaitojen, puiden/pensaiden, portaiden, kiviasetelmien, patsaiden jne. valaistus luo tuo esiin kiinnostavia yksityiskohtia ja luo koristeellisia ympäristöjä. Mieti myös haluatko hyödyntää valaistuksessa himmennystä, ajastusta tai ohjausta.


3. Luonnostele suunnitelma 
Aloita piirtämällä karkea luonnos siitä, miltä piha ja puutarha näyttävät. Merkitse suunnitelmaan jo olemassa oleva valaistus, mikäli sellainen löytyy. Tämän jälkeen on aika miettiä mihin kohtiin halutaan sijoitella toiminnallista valaistusta ja mihin taas koristeellisempaa valaistusta.

Olemassa oleva valaistus voidaan tilanteesta riippuen joko uusia kokonaan tai hyödyntää uudessa suunnitelmassa.

4. Valitse valaisimet 

Kun olet miettinyt ja hahmotellut minkälaista valaistusta käytetään, voit siirtyä valaisinten valintaan. Valitse valaisimet, jotka sopivat suunnitelmaasi ja täyttävät asetetut vaatimukset. Muista myös, että eri valaisimien valon värin suhteen saattaa esiintyä pientä vaihtelua. Tämän takia suosittelemmekin koevalaistusta. 

(Lue lisää aiheesta täällä.)

5. Testivalaistus
On suuri etu, mikäli valaistuksen testaaminen ennen asennusta on mahdollista. Testivalaistuksen avulla voit testata valon värejä, valokeiloja ja voimakkuuksia saadaksesi paremman käsityksen siitä, mikä toimii parhaiten ja miten voidaan luoda tehokkaita kontrasteja. Testaamalla valaistusta etukäteen vältytään myös liialta häikäistymiseltä, joka voi olla todella ärsyttävää niin teille itsellenne kuin naapureillennekin. Voit testata valaistusta eri kulmilla, korkeuksilla ja sijainneilla, ja näin varmistua, että saat lopputuloksen, jonka jokaiseen yksityiskohtaan olet tyytyväinen. 

6. Kutsu apuun pätevä sähköasentaja 
On tärkeää, että otat yhteyttä sähköasentajaan, jolla pätevyys ja lupa tehdä sähkötöitä. Sähköasentaja auttaa sinua valaisinten asennuksessa, mutta myös himmentimien, ajastimien ja valaistuksen ohjauksen kanssa, jos haluat hyödyntää näitä pihavalaistuksessasi.

Pihavalaistuksen suunnittelu

Lue lisää aiheesta: